Det där med miljöträning…

Något som alltid har varit poppis och som jag stött på mycket är detta med miljöträning. Men vad innebär det egentligen att miljöeträna sin hund?

För mig är miljöträning väldigt individuellt, och innebär självklart olika saker för gemene person som hund.

När Anki kom till mig var ett krav att hon skulle vara ”miljöfast”. Eftersom jag inte har någon bil och evigt förpassad att ta mig fram kommunalt så blev det just viktigt att hon klarade av det. Det blev mycket träning att kliva på & av bussar, gå fint i kopplet genom gallerior och inte bry sig om andra hundar på stationen. Det vill säga, röra sig i olika miljöer och göra det bra!

Men – när Leo kom in i mitt liv och jag började plugga till hundpsykolog, insåg jag att det inte längre bara handlar om att kunna sköta sig. Det handlar också om att kunna hantera och klara av miljön.

Det visade sig snabbt att Leo var allergisk och hade stora fysiska problem som även satte sig psykiskt. Det i kombination med tidig könsmognad och en osäkerhet i grunden gjorde att han somliga dagar inte klarade av att gå ut och kissa, för att han var så rädd. Det vill säga, för oss hamnade miljöträningen på en helt ny nivå. Vi kunde inte börja träna gå fint i kopplet genom stationen eller en galleria eftersom Leo inte ens vågade tänka tanken på att passera en så stor folkmängd. Vårt största fokus – då som nu – är alltid känslan. Beteende och känsla är helt separata saker och är också väldigt viktigt att dela upp. Det gäller egentligen i allt man gör, men blev för mig så tydligt i vår miljöträning.

Jag förstod tids nog även att Anki nog inte var så himla glad i alla miljöer. Hon skötte sig exemplariskt, men var rädd.

Så jag har helt enkelt fått börja om med vår miljöträning. Mina hundar ligger på helt olika nivåer och vi tränar dagligen på olika saker. För Anki är det inga problem att befinna sig i stora hundsammanhang och tävla, men att passera stationen gör hon helst inte. Leo tycker nu stationen är ett rackarns roligt ställe och får träna mycket på att inte dra mig fram, medans Anki får fokusera på att ta sig igenom och äta godis och kolla in omgivningarna.

Somliga kvällar när vi går i nya kvarter blir Leo rädd och vi är tvungna att ta ett steg i taget, medans Anki fint trippar på vid min sida och inte har några problem alls och ibland tar vi en fika på ett trevligt café och bara landar i att kunna ligga och vila i röriga miljöer.

Så, miljöträning för mig är helt enkelt det som mina hundar behöver träna på. Det kan vara just att klara av miljön, eller hur man beter sig i miljön. Ibland kan jag ta oss till nya miljöer bara för tränandet skull men allt som oftast tränar vi dagligen i de miljöer vi redan rör oss i.

Jag har börjat hålla fikakurser runt om i stan, just för att ni ska få chansen att träna miljö på ett positivt sätt med era hundar och sedan avsluta med en fika tillsammans med andra hundägare där vi får chansen att prata om just hundar och träning. Ni är välkomna att gå kursen hos mig varelse ni bara vill prova på en ny miljö, er hund är lite osäker eller om ni bara vill bli utmanade i er stadsträning.

//Michaela Friberg

blog2pic