Den missförstådda skvallerträningen

Det är få som missat skvallerträning, den mirakulösa träningen som tog oss hundägare med storm när den kom för många år sedan nu. Jag stöter ofta på den som instruktör, och jag lär också ut den vid vissa tillfällen.

Det jag noterat under en tid är att många skvallertränar sina rädda/osäkra hundar. Vilket inte är så konstigt, har man en rädd/osäker hund är det inte ovanligt med utfall och då är skvallerträning ett alternativ att få bukt på utfallen. Det man missar är att man faktiskt inte alltid löser ett problem med att beteendeträna sin hund. (Vilket det innebär när man skvallertränar)

Självklart finns det fall där man får en glad hund av skvallerträning och att man löser problemet med hundmöten, men risken finns att du kapslar in osäkerheten och att den sedan blossar upp vid ett alldeles för skarpt läge. Det borde egentligen räcka vid att du fortfarande har en osäker hund vid din sida som skvallrar för att vilja backa bandet och ta tag i det egentliga problemet.

Nämligen – motbetningning. Har du en hund som är rädd/osäker för andra hundar så måste vi börja med att ändra känslan hos hunden inför andra hundar. Annars har vi inte löst några problem alls. När hunden klarar av hundmöten och kanske till och med tycker dom är lite festliga, då kan vi börja diskutera skvallerträning.

Och vad är egentligen skvallerträning, och varför vill vi lära våran hund att skvallra? Två viktiga frågor att ställa sig innan man bestämmer sig för att börja med denna metod!

När jag lägger in skvaller på kurs kan det vara vid hundmötesproblematik (det vill säga om hunden är övertaggad på den andra hunden eller liknande, som sagt är hunden rädd- backa bandet!), andra ting hunden kan tycka är intressant (liksom fåglar, cyklister) eller om jag vill kunna ta en avkopplad promenad i skogen där jag vet att min hund kommer till mig vid möten av det jag bestämmer mig för att min hund ska skvallra på. Med andra ord behöver det inte nödvändigt vis vara hundar man skvallrar på.

Så viktigt att tänka på är: Vad ska min hund skvallra på, och varför?

En osäker hund som blivit skvallertränad kan vara svår att nå för motbetingning. Hunden kan ha funnit det väldigt trevligt att slippa konfronteras med det jobbiga och gladeligen slänger sig in i ett skvaller för att slippa det jobbiga. Det kanske ser bra ut, men osäkerheten finns fortfarande där. Vad händer då om man plötsligt kommer för nära en annan hund i ett hundmöte? Risk för utfall. Och fortfarande, är det inte viktigare att hjälpa hunden med sin rädsla?

 

I höst kommer jag starta en kurs för osäkra hundmöten. En kurs där vi går igenom just motbetingning och skvallerträning. Så glöm inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev för mer information!

stressadehundarbild
Jag och Leo, känsloträning vid hundmöte.