Michaela

Diplomerad Nose Work- Freestyle- Assistans- & Vardagslydnadsinstruktör

DF1_2656-red

 

2013-09-04 20.03.39Jag heter Michaela Friberg, är 26 år gammal och brinner för hundar och hundträning.

Hundar har mer eller mindre alltid funnits i mitt liv, och min första hund Jeppe trillade in i mitt liv när jag var 14 år. Med honom gjorde jag en riktig resa men det var inte förens jag träffade Gabriel som jag tog tag i mitt hunderi på riktigt. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle jobba inom hund- det var ju min hobby. Men när jag började jobba på dagis öppnades en för mig ny värld och jag var fast.

Min första utbildning startade jag hösten -13 tillsammans med min spetstik Anki. Det blev Instruktörsutbildningen för Hundens hus. Men när man väl kommit igång är det svårt att sluta så jag passade på att gå en diplomathundsutbildning tillsammans med Anki våren -14. Hösten -14 gick jag även freestyleutbildning och påbörjade även min assistanshundsutbildning som jag klarade augusti 2015 tillsammans med Gabriel. Mycket vill ha mer och efter det påbörjade jag utbildningen till hundpsykolog. Hösten 2017 startade jag  min utbildning till Nose Work instruktör hos Lerkulans hundcenter i Skinnskatteberg och i januari 2018 klarade jag utbildningen och blev certifierad Doftprovsdomare och Nose Work-instruktör hos Svenska Nose Work Klubben.

I dagsläget har jag valt att jobba mycket med problemutredning hos hundar. Det finns inget bättre än att få nysta i en hunds beteenden och känslor för att sedan med hjälp av positiv träning komma till bukt med ett problem. Det är så mycket bitar och detaljer som ska passa ihop för att allt ska klaffa! Att må bra och ha en fungerande vardag tillsammans med sin hund är viktigt och helt klart något av det bästa som finns. 🙂

hrjojgn

Anki

2013-12-01 13.24.222013-12-30 22.31.51

Den 6 Mars 20013 trillade det in ett vitt yrväder hemma hos oss. Det var min dröm denna hund, att äntligen få skaffa en egen hund. Att själv få göra alla val man gör när man ska skaffa sig en ny kompis. Och jag hade turen att få vara med alldeles från början med parning och valpning då det var fantastiska Lotta som parade ihop mig med Chezzays kennel då det är hon som äger Ankis mamma ”Tossan”.

Att jag skulle bli med Japansk Spets var jag nog lika förvånad över som alla andra jag berättade mitt val för. Jag var inne på bruks och hade börjat kontakta kennlar med Aussie. Men det kändes egentligen inte riktigt rätt, inget kändes riktigt rätt. Tills jag tillslut insåg att fan, det är nog just en sån här Japansk Spets jag är ute efter.

Idag är Anki min trogna följeslagare. Det finns ingenting min Anki inte vill göra, utan tar sig ann alla arbetsuppgifter med glädje. Ankis arbetsmoral går inte av för hackor, och det är en riktig fröjd att få jobba tillsammans med henne.

Våren 2017 slog nose work-intresset till stort och Anki var inte sen att haka på. Nog för att vi hade lite problem i början att få henne att söka. Anki hade inte mycket erfarenhet av att arbeta med nosen så detta var ett helt nytt område för oss båda. Men allt lossnade fort och idag har vi plockat alla tre officiella doftprov och söker ivrigt efter tävlingar att delta på. Inofficiellt har vi tävlat två gånger med strålande resultat som 1a plats och 3dje plats på inomhussöken.

Tack Chezzays för denna fantastiska hund!

Jeppe

Jeppe fanns troget vid min sida mellan 2005-2015. Det var med honom mitt stora hundintresse fick blomma ut och vi tragglade oss igenom det mesta tillsammans.

Han skenade bokstavligen in i mitt liv som hyperaktiv 2 åring (omplacering) och jag tror att nyckeln till vår relation var freestylen som jag råkade snubbla över något år efter att han landat hos mig. Glädjen och samarbetet man har när man tränar freestyle är obeskrivlig och tillsammans lyckades vi tävla oss upp till klass II, men därefter kom livet mellan och han 2010 råkade ut för vestibulärt inneröra (virus på balansnerven) med lång rehab som följd. Det blev någon 2012 men det var bara att inse att tävlingskarriären var över för oss.

Jeppe var en fantastisk första-hund och kommer alltid ha en stor del av mitt hjärta. Det finns ingen som kommer kunna ersätta hans plats när det kommer till freestylen, där är han min okrönte konung! Det är tack vare Jeppe jag idag jobbar med hundar och fortsätter utvecklas.